Suplementacja białkiem czy ashwagandhą?

Ashwagandha znana jest także pod nazwą witania ospała. Jest to roślina z rodziny psiankowatych pochodząca z dalekiego Wschodu, przede wszystkim z terenów Indii. To właśnie w Indiach uprawa tej rośliny przebiega na największą skalę. Nie mniej tego rejonami jej występowania są także kraje takie jak Iran, Pakistan, Afganistan, a także Sri Lanca i Bangladesz. Niekiedy można spotkać się z nią także na terenach Można ją spotkać także w południowo-wschodniej części Europy oraz w Egipcie. Ashwagandha jest rodzajem krzewu, który osiąga wielkość około 150 centymetrów. Jej liście mają kolory oscylujące pomiędzy barwami żółci, a zieleni, a kwiaty mają kolor zielony. Roślina ta wydaje czerwone lub ciemnopomarańczowe owoce. Korzenie oraz owoce rośliny stanowią doskonały surowiec leczniczy. 

Białkoktóre występuje powszechnie w żywności ma różny skład pod względem aminokwasów i co za tym idzie zaspokaja potrzeby organizmy w różny sposób i w różnym stopniu, Wartość odżywcza jaką zawiera w sobie białko zależna jest przede wszystkim od ilości i wzajemnych proporcji aminokwasów z gatunku egzogennych, które zawarte jest w konkretnym białku, a także od samej strawności białka. Dieta każdego sportowca powinna być bogata w wysokiej jakości białko, ponieważ w przypadku, gdy brakuje go w organizmie powoduje to znaczne zmniejszenie się efektywności biosyntezy białek i w konsekwencji prowadzi do uruchomienia się niekorzystnych białek dla dobrego funkcjonowania metabolizmu. Na rynku istnieje na szczęście bardzo szeroki wybór dobrze zbilansowanych białek z przeznaczeniem do spożycia dla osób uprawiających różnego rodzaju dyscypliny sportowe.

Dodaj komentarz